‘Soep Uit Noord’ wordt ‘Moestuinschool Amsterdam’

In 2020 hebben we het onmogelijke waar gemaakt: boven op het bouwzand van de metrobuis teelden we een seizoen lang fantastische groenten en kruiden. Het zou voor één jaar zijn: ‘Soep uit Noord’, maar we kregen nog een jaar. De tuinders gingen door voor de volgende fase.

2021: Het eerste jaar

In 2021 is de eerste groep van 36 cursisten in de tuin van Soep uit Noord een heel jaar aan het leren hoe je je eigen groente kunt telen. Alles wat je teelt, eet je zelf op. Je doorloopt het hele teeltjaar, van grond verbeteren, bemesten, zaaien, planten, de planten opkweken en beschermen tegen vogels, slakken en oprukkende wilde planten en natuurlijk: oogsten en opeten of bewaren. Nergens maak je de voedseltransitie zo concreet als in je eigen groentetuin: plantaardig, biologisch en super lokaal.
Iedere cursist werkt samen met twee anderen op een stuk van 45m2. Hoe haal je daar het meeste vanaf? Je maakt misschien kennis met groenten die je nooit eerder at, je leert dat een bouillonblokje echt niet nodig is, je vecht tegen terror-duiven, je maakt kennis met verschillende vormen van biologische teelt, zoals perma-cultuur en biologisch volgens de richtlijnen van skal, en je eindigt met een teeltplan en ontwerp voor je eigen tuin of plek, ergens in de stad.

 

Praktisch 2022

  •      De lessen zijn één keer per twee weken, op dinsdag of donderdag van 10 tot 16 uur, inclusief pauze.
  • Zodra je je hebt ingeschreven sturen we je een lesplan met  data voor het hele jaar.
  • Elke lesdag begint met een blok theorie, waarna op de tuin wordt gewerkt.
  •      Schoolvakanties is er géén les, wel is er een wied- en waterschema waar je een paar keer per jaar voor wordt ingedeeld
  •      In het eerste weekend van de zomervakantie en de laatste is er een extra lesdag waarop je alles leert over aardbeienteelt en eetbare bloemen.
  •      Elke week dat er géén les is, is er ’s ochtends op di en do van 9:30 tot 12:30 een tuinder aanwezig om vragen te beantwoorden, zaad- of plantgoed aan te reiken etc. Ook in de vakanties. Overzicht van open tuindagen staat in de agenda 
  •      Elke cursist krijgt een sleutel van de tuin en kan dus op elk moment oogsten, wieden of kijken bij het eigen bed, ook in vakanties, want de planten groeien door.
  •      De school start in de eerste week van februari en eindigt in de laatste week van november.

     Zolang de corona maatregelen van kracht zijn houden we ons hieraan, met name bij de theorielessen kan het daarom zijn dat we moeten improviseren en gedeeltelijk online les geven. Op de tuin is afstand houden goed mogelijk, een protocol voor schoonhouden materiaal en handen wassen wordt besproken bij de eerste les.

Kosten

De kosten zijn  100,- euro per maand, vooruit te betalen voor een heel jaar, incl. 21% btw. Inclusief zaad, plantjes, gebruik gereedschap, open tuindagen etc., je mag deze in twee termijnen betalen, de eerste termijn bij aanvang van het lesjaar, de tweede uiterlijk eind april. 

Daarnaast betaal je bij inschrijving 100,- euro ter bevestiging van je inschrijving. 

Betaling krijg je niet terug als je uiteindelijk toch niet meedoet of eerder wil/moet stoppen.

Betalen bij inschrijving (100 euro) en de rest aanvang van het lesjaar.