MOESTUINSCHOOL 2021 LESDAG 7

Kijk-en leestips voor thuis

Twee artikelen over water
https://www.wur.nl/nl/artikel/aanhoudende-droogte.htm
https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-en-gevoeligheid-voor-vorst-een-overzicht/

Document: water op de moestuinschool

Filmpjes water
-Tien tips over watergeven (4:30 min, Engelstalig):  https://www.youtube.com/watch?v=HdCII3wJ50s
-Een iets langer filmpje, grondiger (8:00 min Engelstalig): https://www.youtube.com/watch?v=RDbbdnv_D1U 
-Nederlandstalig: tips & trucs Watergeven als het droog is (4:30 min Nederlandstalig): https://www.youtube.com/watch?v=QQnz2XyquJQ 

Bonus filmpje ‘Verhalen uit de kas’: Over een Surinaamse tuinder op zijn moestuin in een kas in Flevoland. Mooi hoe hij spreekt over hoe tuinieren zijn wereld uitbreidt. Om blij van te worden: https://www.youtube.com/watch?v=wxauaiTSOEk&ab_channel=OmroepFlevoland

 

Tien vragen over water in de tuin.

   1. Je kan in een tuin op meerdere manieren aan water komen.  Wat zijn voor- en nadelen van de volgende ‘waterbronnen’: regenwater/kanaalwater/leidingwater/grondwater.
   2. Ph en EC waarde van water zijn twee belangrijke zaken die je relatief makkelijk kunt meten. De eerste gaat over hoe zuur je water is, de tweede hoe zout. Wat is de ideale waarde voor een groentetuin? En waar moet je verder nog op letten als het gaat om de kwaliteit van je water?
   3. Behalve water geven, is water vasthouden een belangrijk aandachtspunt in de tuin. De grondsoort bepaalt voor een groot deel hoe goed water vastgehouden wordt, en met het water de voedingsstoffen. Wat zijn de verschillen tussen klei, zand (onze grond) en veengrond? Wat kan je aan grond toevoegen/verbeteren om beter water vast te houden?
   4. Behalve wegzakken kan water ook verdampen. Wat voor invloed heeft het weer op verdamping en wat moet je doen als je planten slap gaan hangen? Wat zou droogtestress van planten zijn en wat zijn de gevolgen?
   5. Een tuinder grijpt in in droge tijden. Wat zijn de voor- en nadelen van de volgende ingrepen:
    -sproeien als het zonnig is
    -dagelijks water geven, of één keer heel veel
    -schoffelen tussen de planten
    -mulchen met afgemaaid gras
    -wekelijkse controle of de grond nog vochtig is
    -schaduwdoek over de planten
   6. Hoeveel water zou je geven per week, per m2 op een zonnige tuin met weinig beschutting? En als je een idee hebt per m2, hoeveel is dat dan op onze tuin, van 1000 m2? Beter één keer veel of een paar keer weinig?
   7. Het weerbericht volgen is een goed idee als je wilt weten of je moet gaan ‘beregenen’. Stel, het is lekker zomers, maar het is al een week droog. Je ziet de grond opdrogen. Je ziet ook dat de komende drie dagen 2,6, 3,3, en 1mm gaan vallen. Daarna wordt het weer dagenlang droog. Hoeveel liter valt er dan eigenlijk per m2? Is dat genoeg? Weet je dan genoeg, of zijn er andere factoren waar je naar kijkt in het weerbericht?
   8. Je kunt op de volgende manieren water geven: bevloeien, een ‘druppelirrigatie’, nevelen, gieteren, sproeien, een plens water uit een emmer. Water op de plant en water bij de wortels. Wat zijn de voor- en nadelen en wat is de beste manier van gieteren met de gieters die wij op de tuin hebben?
   9. De ene plant is de andere niet. Het is zomer en om de dag is er een lekker buitje. Alles is buiten fijn groen. Zijn er dan planten die toch water nodig hebben? Hoe vaak? Wat is het beste moment van de dag?
   10. Wat was hier eigenlijk aan de hand, qua water? filmpje