Oogsten is best moeilijk

welke van deze is rijp genoeg om te eten? (foto Michel Olden)

Groentestress in de zomermaanden

Nooit bedacht dat we ook les zouden moeten geven in oogsten. Wij tuinders/docenten dachten: daar komen de tuinlui voor, voor het oogsten van al die lekkere en bijzondere, zelf geteelde groente. Dus gingen we argeloos de zomervakantie in op 10 juli en zeiden we ‘wel langskomen om te oogsten hoor.’ We komen er een stuk wijzer uit, deze laatste vakantieweek. Wat wij – tuinders- doodnormaal vinden is natuurlijk helemaal niet normaal. Oogsten is óók een kunst die je moet leren. Zeker als je bijvoorbeeld zoveel verschillende soorten tomaten hebt staan in alle kleuren van de regenboog. Hoe je oogst, wanneer je oogst en hoe je je eetgewoontes aanpast aan al die oogst. Neem nou borlottibonen sojabonen: wanneer pluk je die? Wanneer moeten de uien en aardappels de grond uit en hoe diep zitten die aardappels eigenlijk? Een slakrop oogsten is niet zo moeilijk, maar courgettes blijven maar doorgaan, en elke twee, drie dagen is er alweer één groot genoeg. Terwijl je de winterprei en palmkool nog lekker even kan laten staan gaat de rucola alweer bloeien: te laat! Een oranje pompoen blijkt onrijp van binnen, niemand had verteld dat je moet wachten tot het blad verdort en de steel verkurkt. En dan is alles eruit, dan pas bedenk je je dat er een leeg gat onstaat in de tuin. Wat moet daar dan weer mee? Dan toch die haricots verts plantjes maar laten staan en de bonen er op je knietjes vanaf plukken? Dan staat er tinminste nog iets overeind. De ijskast en kelderkast liggen al snel vol. Van 15 m2 blijkt héél veel af te komen. Inmiddels zijn de tuinlui op de open tuinochtenden al druk aan het dealen: jij deze doorgeschoten knolvenkel, dan neem ik die reuzencourgette mee voor door de soep. Het eten van courgettebloemen wordt ineens een aantrekkelijke gedachte: dan kunnen daar tenminste niet wéér courgettes uit groeien. En met rucolabloemen kan je ook de sla oppimpen. Maar hoe maak je dat klaar. Help! Groentestress.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *